Skip to content

Scholingsmodule

‘Hoe werkt pijn in het brein en hoe ontdek je de stressor?’

Een kijkje bij de stressortherapie

Deze scholingsmodule wordt gegeven door Marten Klaver en Lotte Dikken.

Marten Klaver en Lotte Dikken

Marten Klaver was zijn tijd ver vooruit in zijn werkzame leven als neuroloog toen hij herkende dat er een relatie was tussen verdrongen emoties en fysieke klachten waarvoor geen verklaring werd gevonden in aanvullend onderzoek.

Het onderwerp greep hem en hij liet het ook zelf nooit meer los. Hij zag een nieuw paradigma, waar de medische wereld nog niet klaar voor was en dat werd hem in die tijd (tussen 1980 en 2004) over het algemeen niet in dank afgenomen in het reguliere circuit. Om die reden besloot hij zijn werk buiten het ziekenhuis voort te zetten.

Hij noemde zichzelf ‘emotieneuroloog’ en ontwikkelde zijn Limbische Verklaring op basis van wetenschappelijk onderzoek en zijn eigen ervaringen als neuroloog. De Limbische Verklaring was het fundament voor de stressortherapie, waarmee hij honderden mensen de weg wees naar een pijnvrij leven. Daarnaast schreef hij verschillende artikelen, zijn boek Zakendoen met Emoties en droeg hij bij aan het boek SOLK van Saskia de Bruin.

Met de diepe wens om dit gedachtegoed verder te verspreiden en veel meer mensen de kans te geven om van hun klachten af te komen, werd Marten ook één van de oprichters van Stichting Emovere, waar hij nog steeds zijn bijdrage levert als bestuurslid.

Deze diepe wens komt nu nog verder tot vervulling in de opleiding stressortherapie, waar Marten samen met Lotte zijn kennis en theorie overbrengt aan de cursisten.

Lotte Dikken voelde zich als fysiotherapeut een kwakzalver. Dat kwam doordat ze zelf schouderklachten had, die ze vanuit haar (para-)medische kennis perfect kon verklaren, maar die verdwenen toen ze een oefening deed waarbij ze 20 minuten lang keihard huilde. De pijn verplaatste en verdween, allemaal binnen die 20 minuten. Hoe kon ze zichzelf nog serieus nemen als ze de ‘oude’ theorie gebruikte bij cliënten met chronische klachten, terwijl ze inmiddels aan den lijve had ondervonden dat verdrongen emoties de oorzaak en de weg naar de oplossing waren?

Met veel enthousiasme en motivatie hielp ze haar cliënten jarenlang door te kijken naar hun verdrongen emoties. En toch knaagde het omdat ze niet begreep waarom het vaak super goed werkte en af en toe gedeeltelijk, tijdelijk of zelfs niet.

De Limbische Verklaring van Marten Klaver maakte dat ze eindelijk begreep wat er precies gebeurde en ze leerde daardoor gerichter, sneller en effectiever te werken. Dat maakte Lotte zo enthousiast over de stressortherapie, dat ze vond dat er een opleiding voor moest komen, zodat nog veel meer therapeuten en daarom ook cliënten sneller en gerichter resultaten zouden krijgen.

In haar eigen praktijk is de stressortherapie een belangrijk onderdeel van de behandelingen. Daarnaast maakt ze gebruik van haar kennis uit andere opleidingen, zoals hypnose, antroposofische fysiotherapie, de Pijn Reset Methode en de theorieën van Gabor Maté, Howard Schubiner en andere onderzoekers uit het mindbody gebied.

Marten en Lotte blijken een gouden duo te zijn. Tijdens de opleiding zet Lotte de theoretische ‘kleurplaat’ op aan de hand van begrijpelijke en toepasbare metaforen en kleurt Marten die in met zijn theorie en neurobiologische kennis.

www.zoleefjewel.nl
www.stressortherapie.nl

KORTE INHOUD VAN DE SCHOLING

Tijdens de scholing maak je kennis met de stressortherapie. Je leert wat ‘de stressor’ is (de emotie die de fysieke klachten veroorzaakt), hoe je die kan identificeren en je leert wat er in grote lijnen in het brein gebeurt, waardoor je begrijpt waarom je soms wel en soms niet de gewenste resultaten behaalt. Dat allemaal op basis van de Limbische Verklaring van Marten Klaver.

OPBRENGST

Zodra je de stressor weet, kan je:

 • Als behandelaar
  • Nog gerichter behandelen
  • Jouw eigen methode van behandelen nog effectiever inzetten
  • Bijsturen op het moment dat de resultaten uitblijven
  • Meer vertrouwen krijgen in je eigen handelen en resultaten
 • Als ervaringsdeskundige
  • Begrijpen waarom je tot nu toe wel of juist niet van je klachten af bent gekomen
  • Begrijpen met welke emoties je aan de slag kan om zelfstandig verder te komen
  • Aanknopingspunten zien om verder te bouwen aan je herstel

TER VOORBEREIDING
Zal je gevraagd worden een podcast van een uur te luisteren. Deze wordt je gestuurd na aanmelding.

Op de dagen zelf meenemen:

 • Papier (A-4 formaat)
 • Verschillende kleuren pennen/potloden
 • Boekje voor aantekeningen

DATA
De scholingsmodule zal plaatsvinden op woensdag 10 januari en woensdag 7 februari 2024 van 13.00 tot 17.00 uur. 

KOSTEN
De kosten voor deze scholingsmodule bedragen € 189,50 excl. btw. Dit is inclusief koffie, thee, water en een versnapering in de pauze.

LOCATIE EN VERVOER
Landgoed Zonneoord, Zonneoordlaan 17, 6718 TK Ede.
Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op Landgoed Zonneoord. Het dichtstbijzijnde treinstation is Ede/Wageningen, vandaaruit kan je een ov-fiets nemen (15 minuten fietsen) of we kunnen je ophalen van het station. Laat ons via scholing@stichtingemovere.nl weten als dit nodig mocht zijn.

INSCHRIJVEN
HELAAS IS HET NIET MEER MOGELIJK OM JE AAN TE MELDEN VOOR DEZE SCHOLING.

De scholingsmodule is toegankelijk voor iedereen die zich aangemeld heeft als vriend van Stichting Emovere.

Back To Top