Skip to content

Scholingsmodule

‘Musical impact – werken met muziek als medicijn’

De volgende scholingsmodule zal verzorgd worden door Hilde Bolt en Ronald Becker, over lichaamsgericht leren en de impact van muziek.

Hilde is van oorsprong opgeleid tot psycholoog/psychotherapeut en is gespecialiseerd in trauma, stress, burn-out. Ze heeft lang in de (klinische) GGZ gewerkt, heeft onderzoek gedaan en werkt nu vanuit haar eigen bedrijf de Internal Movement Company. Daarnaast is zij zangeres en heeft zij zich bijgeschoold in allerlei vormen van lichaamsgericht werken, waaronder dans- en bewegingsexpressie & geneeswijzen vanuit andere culturen. In haar werk brengt zij verschillende werelden samen, waarin muziek en grote rol speelt. Zij is grondlegger van de Body Oriented Learning Academy en schreef drie boeken over lichaamswijsheid, stress & trauma.

Ronald is van oorsprong dirigent-zanger en ontwikkelde zich tot counselor en trainer. Na een internationale carrière als artistiek leider van zijn eigen a cappella groep, houdt hij zich sinds 15 jaar jaar veel bezig met leiderschapsontwikkeling, organisatieontwikkeling, en gebruikt regelmatig de metafoor van muziek en dirigentschap daarin. Ronald was directeur van Coach College de Baak van juni 2020 tot september 2023, en vaste dirigent van Projectkoor Ardore.

DATA
De scholingsmodule van Hilde en Ronald zal plaatsvinden op 30 november 2023 en op 30 januari 2024 van 13.00 – 17.00 uur.  Beide middagen vinden plaats op landgoed Zonneoord in Ede.

KORTE INHOUD SCHOLINGSMODULE

‘Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn’
-(F. Nietzsche)-

Muziek is al zo oud als de mensheid. Muziek werd en wordt gebruikt om te verbinden, om expressie te geven, om een gevoel van gezamenlijkheid te ervaren, maar ook om te helen. Maar wat is de werking van muziek? Waarom werkt het en hoe kun je het leren gebruiken? Muziek brengt leven, kanaliseert emoties en gevoelens en geeft taal aan een non-verbale dimensie. Het werkt actief in op onze hersenen en op ons lichaam en kan ons letterlijk in beweging brengen.

In deze ervaringsgerichte scholingsmodule ga je ervaren wat de diepere werking van muziek kan zijn, maar ook hoe je dit voor jezelf en de mensen waarmee je werkt kunt leren gebruiken.

Thema’s die onder andere aan de orde komen zijn o.a.:

 • De voelbare werking van ritme en melodie
 • Muziek als taal voor het onverwoordbare
 • Lichaamstaal en muziek
 • Muziek en de stem
 • Muziek & Emotieregulatie
 • Het lichaam als instrument

Je krijgt na afloop de aantal afspeellijsten waarmee je ook zelf kunt experimenteren.

DONDERDAGMIDDAG 30 NOVEMBER 2023 – De binnenwereld
Tijdens deze scholingsdag ga je direct aan de slag met ervaringsgerichte oefeningen die gaan over muziek en de binnenwereld. Op deze manier kun je zelf de werking van muziek leren ervaren. De oefeningen kunnen direct vertaald worden naar de werkpraktijk.

DINSDAGMIDDAG 30 januari 2024 – Naar buiten brengen
Op deze dag ervaar je de kracht van muzikale communicatie, auditief en in lichaamstaal. Het geven van expressie, bevestiging van emoties en verbinding maken met de ander.

OPBRENGST
Aan het eind van deze scholingsmodule ben je meer vertrouwd met de werking van muziek en heb je handvatten hoe je dit kunt gebruiken in het dagelijks werk. Je hebt geleerd en ervaren dat:

 • Muziek je tot de kern kan brengen, zonder weg te gaan van de pijn en hierbij te kunnen blijven
 • Muziek je weer in beweging kan brengen
 • Muziek je met het lichaam in gesprek kan laten komen
 • Muziek het zelfgenezend vermogen kan stimuleren
 • Muziek een opening en bedding kan bieden om het onbenoembare te ervaren.

WERKWIJZE
Om al kennis te maken met Hilde en Ronald kun je de volgende websites bekijken.
www.internal-movement.com
www.bodyorientedlearning.com/
www.perstretto.nl

KOSTEN
De kosten voor deze scholingsmodule bedragen € 189,50 excl. btw. Dit is inclusief koffie, thee, water en een versnapering in de pauze.

LOCATIE EN VERVOER
Landgoed Zonneoord, Zonneoordlaan 17, 6718 TK Ede.
Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op Landgoed Zonneoord. Het dichtstbijzijnde treinstation is Ede/Wageningen, vandaaruit kan je een ov-fiets nemen (15 minuten fietsen) of we kunnen je ophalen van het station. Laat ons via scholing@stichtingemovere.nl weten als dit nodig mocht zijn.

INSCHRIJVEN
Wil je deelnemen? Vul dan dit aanmeldformulier in. Na aanmelding ontvang je, per mail een factuur. Na ontvangst van je betaling is je deelname bevestigd. De scholing gaat door bij minimaal 12 deelnemers en heeft plaats voor maximaal 25 deelnemers.

De scholingsmodule is toegankelijk voor iedereen die zich aangemeld heeft als vriend van Stichting Emovere.

Back To Top