Skip to content

Long covid klachten

Sinds maart 2020 speelt Covid een belangrijke rol in ons maatschappelijk leven. Naast het acute ziektebeeld blijken er vele mensen Long Covid klachten te ontwikkelen. Onder Long Covid klachten vallen aanhoudende klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, verlies van reukvermogen en vergeetachtigheid.

Overeenkomsten met SOLK (behandeling)?

Diverse vrienden van Stichting Emovere signaleerden dat Long Covid klachten bij mensen die geringe of milde klachten hebben ervaren en niet in het ziekenhuis hebben gelegen, dikwijls passen bij de klachten die onder SOLK worden geschaard.

Uiteraard is er nog veel onbekend en zal er meer onderzoek moeten worden gedaan. Echter, wanneer het mogelijk zou zijn de mensen met Long Covid via de SOLK zienswijze / aanpak te begeleiden naar herstel, dan biedt dit perspectief. Dit allereerst voor de persoon met klachten, maar uiteraard ook voor behandelaars en de gehele samenleving.

In september 2021 organiseerde Stichting Emovere een moment om met belangstellende vrienden van de stichting over Long Covid te spreken. Conclusie is dat het de moeite waard lijkt om te onderzoeken of de zienswijze / aanpak die veel SOLK patiënten van hun klachten afhelpt, ook bij mensen met Long Covid klachten kan worden toegepast cq hen verder kan helpen.

Naar aanleiding hiervan zijn twee initiatieven gestart:

  1. Casuïstiek verzamelen
  2. Long Covid Pilot

Voor beide initiatieven geldt dat de stichting zich richt op mensen waarbij Covid via een positieve PCR test is vastgesteld en die niet op de IC hebben gelegen.

Meer informatie over Long Covid, van over de hele wereld

Voor meer links, ook met betrekking tot onderzoek, zie bijvoorbeeld:

  • Aan Harvard onderzochten wetenschappers onder leiding van Dr. Michael Donnino de neuroplasticiteit en de mind-body behandeling bij Long Covid, met hoopvolle resultaten. Klik hier voor meer informatie.
  • Paul Garner is een medisch onderzoeker en clinicus die gespecialiseerd is in de biologische communicatie tussen het lichaam en de hersenen. Hij werd maandenlang ziek, had Long Covid klachten en schreef uitgebreid over zijn ervaring. Hij herstelde door neuroplastische omscholing en beschreef wat hem hielp in het British Medical Journal en in de Guardian.
  • Mayo Clinic (een non-profit Amerikaanse academisch medisch centrum die zich richt op geïntegreerde gezondheidszorg , onderwijs en onderzoek) geeft aan: “De geest en het lichaam werken samen. En beide moeten worden aangepakt in behandelingen voor deze aandoening [Long Covid].” Lees hier meer informatie.
  • Long Covid – en vele Neuroplastic & Mind-Body kennisbronnen vind je op: www.thismighthurtfilm.com/long-covid
  • Artikel met interview met enkele onderzoekers in Nederland
Back To Top