Skip to content
zie mij nu

Platform: jongeren met onbegrepen klachten

Stichting Emovere werkt samen met landelijke partijen in het gezamenlijke initiatief “Zie mij nu”, gericht op jongeren met onbegrepen aanhoudende lichamelijke klachten, dat ontstond in het voorjaar van 2020.

stichtingemovere xxl logo 12 oktober4_blauw

Begeleiden vanuit holistisch perspectief

Zie mij nu is een platform met enerzijds verhalen van kinderen/jongeren met onbegrepen aanhoudende lichamelijke klachten, en anderzijds verhalen van bevlogen professionals die hen begeleiden vanuit een holistische blik op gezondheid en welzijn.

De verhalen zijn bedoeld ter inspiratie voor o.a. professionals uit zorg, onderwijs en sociaal domein, en worden ook erg gewaardeerd door kinderen/jongeren met klachten en hun ouders. Het biedt herkenbaarheid en perspectief.

Succesvolle ervaringsverhalen

Van de openhartige verhalen van jongeren die te lezen zijn op de website van Zie mij nu is tevens een verhalenbundel verschenen.

In April 2022 verscheen ook een bundel met verhalen van bevlogen professionals, om inspiratie aan te reiken over het “Hoe dan?” van deze andere visie/aanpak.

Daarnaast is er een Mini documentaire (10 min) gemaakt over het herstelproces van Jantina, een ervaringsdeskundige jongere.

Verhalen van professionals

In de nieuwste verhalenbundel van Zie Mij Nu (2022) vertellen professionals uit diverse branches over hun aanpak van onbegrepen lichamelijke klachten bij jonge mensen en de weg naar herstel. Dat begint vaak bij de ander zien, echt luisteren en proberen het ‘kwetsbare gesprek’ te voeren.

Wat de professionals verder bindt is hun holistische werkwijze. De focus ligt op gezondheid in plaats van ziekte en bij klachten kijken ze naar dieper liggende oorzaken.

In de bundel komen een hypnotherapeut, huisarts, onderwijsspecialist, biografisch coach, sportpsycholoog, fysiotherapeut en docent aan het woord. Op de website van Zie Mij Nu is de bundel gratis te bestellen, in fysieke vorm of als pdf. Ook zijn de verhalen daar afzonderlijk te lezen.

Activiteiten voor professionals

Onderstaande webinars zijn terug te kijken door te klikken op de video’s.

Webinar 7 juli 2020: Jongeren met onbegrepen lichamelijke klachten

Aan het woord zijn ervaringsdeskundig jongere Jantina, jeugdarts Wico Mulder, en programmamaker & ervaringsdeskundige Petulia van Tiggelen, onder leiding van Karen van Ruiten, programma directeur Alles is Gezondheid.

afbeelding tafel 1

Te gast zijn Annemarie Semeijn, voormalig huisarts/integratief arts, coach en counselor; Yara van Gendt, sportpsycholoog o.a. werkzaam op de KNVB campus in Zeist; en Michelle Kraaij, orthopedagoge en ervaringsdeskundig jongere. Zij gaan in gesprek met Roeline van Driel, adviseur bij Proscoop.

Rondetafelgesprek met Uwanami Schmidt, adviseur duurzaamheid en ervaringsdeskundig ouder; Maryse Duran, arts integrative medicine met specialisatie kind en jeugd; en Cobie Baart, neuroloog, werkzaam bij de Tinnitus Academie en trainer bij Edumind; onder leiding van Proscoop-adviseur Roeline van Driel.
Hierna volgden twee break-out rondes met in totaal 30 workshops (overzicht in Excel).

Aandacht voor onderliggende emoties

De samenwerkende partijen willen de focus op het fysieke en medische doorbreken en meer ruimte creëren voor een benadering die gericht is op mentaal welbevinden en onderliggende emoties. Zo krijgen jongeren met onverklaarde lichamelijke (pijn)klachten (ook wel SOLK/ALK  genoemd) een betere kans op herstel.

In deze bredere, holistische manier van kijken en handelen staat centraal dat het kind of de jongere écht gezien wordt. Dat we oog hebben voor het kind/de jongere en de vragen en problemen waar hij of zij mee worstelt. Oog voor emoties, als angst om niet goed genoeg te zijn en daarom afgewezen te worden, of voor boosheid en verdriet. Wanneer deze emoties werkelijk gevoeld mogen worden en er echt aandacht is voor het verhaal van de jongere, kunnen dergelijke klachten als vanzelf verdwijnen.

Dat SOLK/ALK klachten ook daadwerkelijk kunnen verdwijnen, weten nog (te) weinig mensen. Op de website en in de verhalenbundel staat een serie verhalen die letterlijk een gezicht geven aan deze problematiek en laten zien dat SOLK/ALK ook een oplossing kent.

Initiatiefnemers van platform Zie mij nu

Dit mooie initiatief is in 2020 tot stand gekomen dankzij de samenwerking van Alles is Gezondheid, Proscoop, Stichting Emovere en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. In de jaren daarna zijn het iPH en het ROS netwerk betrokken.

De verwachting is dat het initiatief in de loop van 2022 vanwege nieuwe activiteiten zal worden uitgebreid met nieuwe samenwerkingspartners.

  • Alles is Gezondheid: netwerk van 3.000 publieke en private partners dat bijdraagt aan de beweging naar een gezonder Nederland
  • Proscoop: de regionale adviesorganisatie in Noordoost-Nederland voor goede zorg en gezondheid dichtbij. Zusterorganisaties zijn vindbaar via het ROS netwerk
  • Stichting Emovere: een initiatief van SOLK ervaringsdeskundigen en professionals met een holistische visie op onbegrepen lichamelijke klachten. Zie ook Kennisplatform www.depijnvoorbij.nl.
  • iPH: Institute for Positive Health, de motor achter de beweging Positieve Gezondheid, opgericht door Machteld Huber, grondlegger van het gedachtegoed
  • NCJ: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) is het innovatie- en kenniscentrum voor de JGZ-sector (jeugdgezondheid)
  • ROS netwerk: Richt zich op het organiseren van een krachtige eerstelijnszorg in een regio, die kwalitatief hoogwaardig, betaalbaar en bereikbaar is, en aansluit bij regionale kenmerken en vraagstukken
stichtingemovere xxl logo 12 oktober4_blauw
Back To Top