skip to Main Content

Vege lijf luistert ruim naar de ziel

Machteld Huber in gesprek met Jos Benders, Nummer 1, Nov 2020

Enkele citaten uit het artikel:
Ik merkte hoeveel ik zelf kon bijdragen aan mijn welbevinden en herstel. Ik begreep wel wat er medisch aan de hand was; de meeste invloed brachten de niet-medische keuzes die ik zelf maakte. Als je goed naar jezelf luistert, geeft dat aan wat jou goed doet. Dat zit heel diep.

Nemen we de proef op de som. Stel, iemand wordt door zijn hond gebeten en heeft verwondingen aan de onderarmen. Hoe werkt Positieve Gezondheid? Huber schiet in de lach en hapert kort. ‘Dan moet die persoon onmiddellijk naar de dokter! Alle acute zaken verdienen een goede en onmiddellijke behandeling.’ Ze duidt erop dat Positieve Gezondheid er vooral is voor onbegrepen klachten, voor een chronische ziekte, voor langdurig lijden.

Dat spinnenweb heeft niet de functie om een meetinstrument te zijn, maar is er om te dienen als spiegel. De patiënt vraagt zich af: Hoe vind ik eigenlijk dat het met mij gaat? Doel is: geef jezelf nu eens op elke dimensie een rapportcijfer. De referentie ben je puur zelf. De grap is dat het je uitdaagt bij jezelf naar binnen te kijken. Doordat je naar al die woordjes kijkt die er rondom staan, wordt er bij mensen iets aangeraakt.

Huber ten slotte: ‘Aan hun kant vragen we aan de dokters dat ze van hun adviseursstoel afstappen en met de mensen in gesprek gaan en te berde brengen: wat is nou voor u belangrijk? En wat kunt u daar zelf aan doen? Kortom, ik roep op tot bezinning.

Lees het hele artikel hier.

Back To Top