Skip to content

Online Vriendenbijeenkomst 29 nov. 2023

Op dinsdagavond 29 november 2023 vond er een online Vriendenbijeenkomst plaats.

Marjon Oomens opende de avond met informatie over Stichting Emovere. Daarna was Saskia de Bruin aan de beurt. Ze nodigde ons uit om op een andere manier naar klachten te kijken. Ze citeerde hierbij Dr. Howard Schubiner; “de pijn of je klacht is niet het probleem, het is de oplossing. Het is een signaal, een alarm dat afgaat van iets wat niet geuit of verwerkt is. Het is bezorgd over je en komt je helpen”.

Mijmervraag: als de klacht kon spreken, wat zou die dan zeggen?

We werden uitgenodigd om 7 minuten non-stop te schrijven. Het start punt was “ik ben de (klacht) en ik kom je vertellen dat …” Waarna de woorden als een vrije stroom mochten ontstaan en aan het papier toevertrouwd konden worden. Nadien gingen we in groepjes uiteen, om de verhalen hardop aan elkaar voor te lezen waarbij de opdracht was enkel te luisteren. Daarna was er ruimte voor uitwisseling. We sloten af in de grote groep.

Enkele reacties op de schrijfoefening en het voorlezen waren:
“Waardevol! Wat is het lichaam toch wijs, dat vergeet ik soms.”
“Het voelde spannend om het te delen in de groepjes, maar dat was uiteindelijk helemaal niet zo.”
“Tijdens het voorlezen voelde ik dankbaarheid voor de klacht, je bent er echt voor mij!”
“Gaandeweg het schrijven veranderde de energie van negatieve naar positief. Erg fijn.”

Deze avond werd afgerond met een mooi en ontroerend verhaal van Saskia de Bruin waar ze aan de hand van een metafoor, bovenstaand thema en de dynamiek van verdrongen emoties op een beeldende en treffende wijze verwoorde. Een mooie afsluiting van een bijzondere avond!

Dank je wel Saskia, Marjon en Emovere!

De volgende Virtuele Vriendenbijeenkomst is op 27 juni 2024. Vanaf 2024 vragen we een bijdrage van 15 euro voor het bijwonen van de Virtuele Vriendenbijeenkomst als tegemoetkoming voor de kosten van de betaalde Zoom techniek en de begeleiding door onze host Saskia de Bruin.

Back To Top