Skip to content

Nieuw wetenschappelijk onderzoek

Eerder dit jaar werd een artikel gepubliceerd in The Journal of Pain door Tankha et al. “I don’t have chronic back pain anymore”: Patient Experiences in Pain Reprocessing Therapy for Chronic Back Pain.

In deze follow-up study staan de bevindingen van de deelnemers aan het eerdere Boulder-onderzoek naar rugpijn, dat werd uitgevoerd door een aantal Amerikaanse collega’s en in 2021 werd gepubliceerd. Er werd ook een documentaire gemaakt bij dit onderzoek: Painbrain.

De onderzoekers ontdekten in dit tweede onderzoek dat er drie belangrijke factoren waren die de deelnemers toeschreven tot hun succesvol herstel, namelijk:
1. Reattributie: het verminderen van angst voor de pijn en het categoriseren van het probleem als geen fysiek (rug)letsel
2. Rapport: een goede band met hun mind-body therapeut en anderen ontmoeten die met behulp van deze aanpak van rugpijn zijn hersteld
3. Stress Management: het herkennen en leren omgaan met stressvolle situaties die de pijn hebben veroorzaakt (waaronder ook een focus op emoties en relaties worden genoemd).

Mooi nieuws dat deze derde factor nu expliciet wordt benoemd!

Back To Top