Skip to content

Long Covid update

Long Covid Update

Het afgelopen half jaar merken we een sterk groeiende belangstelling voor de Mind Body benadering bij Long Covid.

  • Iedere laatste vrijdag van de maand nemen er 50+ mensen deel in het Long Covid Vragenuurtje van Stichting Emovere.
  • Ook zijn er inmiddels al 2900 leden in de FaceBook support groep Mind Body Syndroom & Long Covid NL die ruim een jaar geleden werd opgestart door Annemieke en Yara, twee ervaringsdeskundigen.
  • Stichting Emovere heeft daarnaast contact met C-Support en met LUMC.
  • Als onderdeel van het lopende Citizen Science project Emovere, gesubsidieerd door ZonMw en Health/Holland, is inmiddels ook een kwalitatief onderzoek op Long Covid gebied gestart, waarin mensen worden geïnterviewd die hersteld zijn door middel van de Mind Body benadering.

In de VS zijn enkele wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die emotiegericht kijken:

  • Wetenschappers van de Mayo Clinic onderzochten onder leiding van Dr. Michael Donnino de neuroplasticiteit en de Mind Body behandeling bij Long Covid, met hoopvolle resultaten.
  • Inmiddels is een RCT vervolgstudie gestart, vanuit het Beth Israel Deaconess Medical Center/Harvard Medical School. Voor meer informatie zie: https://www.longcovidstudy.net

In een onderzoek van Bergmans en Clauw werd gekeken naar het risico om Long Covid te krijgen in drie populaties: mensen die een acute infectie met COVID kregen, mensen die een acute infectie met influenzavirus kregen en mensen die een routinebezoek aan de gezondheidszorg brachten. De onderzoekers ontdekten dat mensen met een voorgeschiedenis van een chronische overlappende pijnaandoening (d.w.z. spannings- of migrainehoofdpijn, nek- of rugpijn, IBS of bekkenpijn, fibromyalgie) een grotere kans hadden op het ontwikkelen van Long Covid. Dit risico was hetzelfde in alle drie de groepen; dit suggereert dat het risico op Long Covid eigenlijk niet te wijten is aan een acute COVID-infectie en veel meer gerelateerd is aan een aanleg voor een Mind Body aandoening. Hun conclusie luidt als volgt: “Deze bevindingen versterken de waarschijnlijkheid dat nociplastische (oftewel Mind Body) mechanismen een prominente rol spelen bij Long Covid. Erkenning van het feit dat dit alomtegenwoordige aspecifieke syndroom vaak voorkomt in de bevolking kan informatie opleveren voor therapieën in de precisiegeneeskunde die de valkuilen vermijden van het uitsluitend bekijken van Long Covid in het kader van postinfectieuze ziekte.”

Blijf op de hoogte via onze speciale website pagina over Long Covid.

Back To Top